Image Alt

Rólunk

Maga a történelem!

A selyemgyár története

115 éve megépült, az évek repültek, a tulajdonosi kör és a név folyamatosan változott, a világháborúk stratégiai szereplője lett, újraéledt, végleg bezárt majd kishíjján elbontották. 2021-re új köntöst kapott. Ez nem csak egy Kulturális Negyed. Ez maga a történelem!

1905
1905
A kezdetek kezdete

Megépül a fonó

1905-ben 6 vidéki város közül Mohács volt az egyik, ahol Selyemfonó létesült. Egy-egy fonoda építése és berendezése átlagosan 400.000 koronába került. A fonodákat a legmodernebb technikai eszközökkel, gépekkel rendezték be, így biztosítva a nemzetközi versenyképességüket. Hamarosan nívós európai ipari kiállításokon nagy elismerésben részesültek a magyar selyemipar termékei.
1944
1944
Jelentős károk

Háborús rombolás

Idézet egy korabeli jelentésből: „1944. október 26-án reggel 6 órakkor indult meg a munka, 1/2 10 ig tartott amikor is megindult az első gépfegyver pergőtűz a szigeti oldalról a város ellen. A munkások azonnal az óvóhelyre vonultak. 12 óra körül működésbe léptek az ellenség aknavetői. Az ablakok 50%-a elpusztult. A német parancsnok felszólított bennünket, hogy hagyjuk el a gyár területét. A költöztető gépkocsik zaja hallatán az oroszok erős gépfegyver és aknatüzet zúdítottak a gyár területére. Körülöttünk süvítettek a golyók, de szerencsére semmi bajunk nem történt. ”
1945
1945
Rekord méretű termelés

Új lendület

1945 januárjában indult meg a helyreállítás s kezdődött meg újra a termelés. A lerombolt és kifosztott selyemfonót az 1960-as években jelentős fejlesztéseket hatjottak végre a gyár korszerűsítése érdekében. Az emeleten található 150 méter hosszú teremben közel 300 nő kapott munkát.
1999
1999
Végleg bezár

Nem gyárt többet

1996-ban angol befektető vásárolta meg a gyárat, de a jelentős piacvesztés miatt az ezredforduló után néhány évvel a Mohácsi Selyemgyár végleg bezárja a kapuit. Mohács város gazdasági helyzetének és lobby erejének köszönhetően az 2010-es években Mohács város tulajdonába kerül.
2016
2016
Előrelátó városvezetés

Új vízió

2010-től a kormány döntése szerint, a fenntartható fejlődés jegyében elindulnak a rozsdaövezet és barnamezős területek rehabilitációi Magyarországon. Ennek a víziónak az abszolút kezdeményezetté válik a Mohácsi Selyemgyár műemlék épület is. Ezzel új funkciót kapva sokkal inkább szolgálja majd egész Mohács sőt a térség lakosságát.
2021
2021
Elkészül a Selyemgyár Kulturális Negyed

Megnyílik

A régmúltat idéző ipari környezetét megőrizve már a mai kort és jövőt szolgálva alakul át gubó raktár, ahol már az innováció és technológiáé a főszerep, gyermek játszóház nyílik, az egykori német lőállások helyén magas minőségű közpark lesz, díszvilágítással, szökőkúttal, az egykori gyárkémény napóraként szolgál és a 150 méter hosszú nagyterem egy dunai panorámás rendezvényhelyszínné alakul.